Merklap wordt kussenhoes

De eyecatcher van je bank, een romantisch brocante kussenhoes gemaakt van je oude merklap. Oud wordt weer nieuw en dat doe je nu helemaal zelf.

Benodigd materiaal
‘Antiek’ merklap (zelf maken, rommelmarkt of Marktplaats);
stoffen, voor de rand bijvoorbeeld Natura Hemelsblauw 186.824, 150 cm breed, voor de achterkant bijvoorbeeld Erode Oceaanblauw 187.878, 280 cm hoog (Holland Haag, 0182-569 600, www.hollandhaag.nl);
piping in bijpassende kleuren, bijvoorbeeld licht- en donkerroze (Jan de grote Kleinvakman, 020-673 82 47);
naaigaren Coats Duet (Coats Benelux, 0346-353 700, voor België: 054-318 989, www.coatscrafts.be);
passend vulkussen.

romantisch brocante kussenhoesZo maak je de kussenhoes

Neem de maten van de merklap en bepaal hoe groot de hoes moet worden. Hier is de merklap ± 55×60 cm en de rand rondom is 14 cm breed. Pas eventueel de breedte van de rand aan als de merklap veel kleiner is.

Knip voor de rand uit de stof 4 repen van 17 cm breed en 2x zo lang als elke zijde van de hoes plus 4 cm naad (stik eventueel meerdere repen aan elkaar). Stik de korte uiteinden van de repen tot een ring aan elkaar met 2 cm naad, sla ½ cm naad naar binnen en stik de naad vast, zodat de rafels zijn afgewerkt.

Stik in een kant van de ring een zoom van 1 cm breed met 1 cm inslag. Stik rondom de merklap 2 pipings naast elkaar. Stik zo dicht mogelijk langs de piping; gebruik bijvoorbeeld een ritsvoetje. Laat de uiteinden mooi schuin weglopen.

Stik vervolgens de rand rondom de merklap, rimpel hiervoor de rand en stik zoveel mogelijk in het stiksel van de pipings.

Knip uit de stof voor de achterkant 2 lappen, net zo breed als de merklap plus 2 cm stof extra voor de naden en half zo hoog als de merklap plus 13 cm extra stof voor de overslag en naad. Stik in de overslag een zoom van 2 cm breed met 1 cm inslag. Leg de lappen met de zomen over elkaar met de goede kanten op de goede kant van de merklap. Stik de lappen rondom met 1 cm naad op elkaar, stik zoveel mogelijk in het stiksel van de pipings.

Keer de hoes en stop het vulkussen erin.

Borduurservice
Een leuk cadeau voor een geboorte of een andere bijzondere gelegenheid; laat een naam of tekst borduren op een kussen naar keuze. Woonkussens.nl biedt met de borduurservice de mogelijkheid om een eigen tekst te laten borduren op een kussen. Een bijzonder en persoonlijk cadeau.


Geef een reactie