Brocante lijst

Soms koop je op een brocantemarkt een schilderij vooral om de bijzondere lijst die er omheen zit. Die lijst wordt met een beetje moeite een bijzondere woonaccessoire. Hier lees je hoe je een brocante lijst nog mooier maakt en hoe hij je interieur een oppepper geeft.

Brocante lijstGeef een houten lijst zelf een brocante look

Een houten lijst krijgt een brocante uitstraling door de verf door te schuren zodat de houtlaag eronder te zien is. In een brocante interieur past altijd een lijst met witte verf. Maar je kunt ook voor andere tinten kiezen, of meerdere verflagen aanbrengen. Met name verf op waterbasis, zoals krijtverf, leent zich goed voor doorschuren. Het droogt snel en is gemakkelijk aan te brengen. Uitgebreide informatie over doorschuren en andere verftechnieken om je meubels een antieke look te geven lees je in het boek Decoratieve verftechnieken, Antiekeffecten, van Mirjam Steenbeeke. Het is te koop via haar website. Daar vind je ook krijtverf, primers en antiekwas.

Blikvanger in je interieur

Met een brocante lijst kun je van alles doen. Hang lijsten in verschillende tinten en formaten bij elkaar aan de wand. Of zet ze in kleine verzamelingen op de grond tegen een stuk saaie muur. Door er spiegelglas in te zetten maak je een unieke spiegel die niemand anders heeft. Of laat een glasplaat op maat snijden en maak een brocante collage in de lijst. Gebruik daarvoor alles wat je mooi vindt, zoals oude brieven of vintage plaatjes, witte veren, etiketten en linten.

Grote en kleine lijsten

Niet alleen schilderijlijsten, maar ook oude fotolijstjes zorgen voor een brocante sfeer in huis. Kijk goed rond op brocantemarkten en bij brocantewinkels als La Maison de Brocante voor lijstjes van verschillende afmetingen. Combineer ronde en rechthoekige lijsten voor een speelse verzameling.


Een reactie op “Brocante lijst”

  1. […] als je weinig tijd hebt en toch een nieuw brocante lijstje aan de muur wilt hebben. In het artikel brocante lijst worden onder andere handige tips gegeven hoe je zelf een lijst brocante kunt maken. Maar vind je […]

Geef een reactie