Brocante puddingvormen

Naast brocante bakvormen, meestal gemaakt van blik, zijn er ook brocante puddingvormen. Omdat ze verkrijgbaar zijn in verschillende modellen kun je er een kleine verzameling van aanleggen. Dat staat mooi in de keuken of servieskast. Hier lees je meer over de betekenis van bepaalde puddingvormen en waar oude vormen te koop zijn.

Brocante puddingvormDe herkomst en leeftijd van een brocante puddingvorm kun je aflezen aan een combinatie van factoren: de stempel, het model en de dikte. Hoe scherper en gedetailleerder de puddingvorm, hoe mooier de pudding. De meeste vormen zijn van aardewerk, maar je hebt ze ook van blik en glas. In welgestelde en professionele keukens werden zelfs koperen vormen gebruikt. Met de komst van puddingpoeder Saroma verdween de stevige pudding en daarmee de puddingvorm. Wil je toch nog graag die oude vormen kopen? Het Engelse serviesmerk Burleigh heeft oude puddingvormen opnieuw in productie genomen.

Verschillende puddingvormen
Sommige puddingvormen hebben een symbolische betekenis. De ananas en druiventros staan voor welvaart en gastvrijheid. Heel populair was de vis en bijzonder de wikkelbaby. Als je een diamantvorm vindt heb je grote kans dat deze bij elkaar gespaard is met zegeltjes van maïzena-fabrikant Gono. De hartvorm werd vaak gekocht voor de uitzet of men kreeg hem als huwelijkscadeau.

Brocante puddingvormen kopen en bekijken
Met een beetje geluk loop je tegen een puddingvorm aan op een brocante- of antiekmarkt. Er zijn echter genoeg brocantewinkels die ze verkopen, zoals Route 53, De Brocante Tuinkamer, Brocante Zussen en Home Sweet Home and Garden. En er is zelfs een heuse Kring van Verzamelaars van Puddingvormen. Brocante puddingvormen bekijken? Bezoek dan de beurzen van de Vereniging Maastrichts Aardewerk. Data vind je op de website.

Links websites:
www.burleigh.co.uk
www.route53.nl
www.brocantetuinkamer.come2me.nl
www.brocantezussen.nl
www.homesweethomeandgarden.nl
www.verenigingmaastrichtsaardewerk.nl

Lees voor een uitgebreider artikel over puddingvormen: Puddingvormen van toen


Geef een reactie